970

Kakvo otkriće: arheolozi su u pećini kod Rovinja pronašli crteže stare više od 30 tisuća godina

Mediji prenose kako su u Romulandovoj pećini u blizini Rovinja pronađene prapovijesne pećinske slikarije iz razdoblja paleolitika, stare više od 30.000 godina.

Otkriće je objavljeno u članku uglednog arheološkog časopisa Antiquity, koji potpisuje više znanstvenika iz međunarodnog tima, a u kojem su se našla i dva hrvatska znanstvenika; Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i Ivor Karavanić s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

MEĐU PRVIM OTKRIĆIMA S BALKANA

U uvodu članka kažu da je pećinska umjetnost ključna za razumijevanje europskih društava iz razdoblja paleolitika. Ovo otkriće ima dodatnu važnost jer su dosad ovakvi primjeri umjetnosti uglavnom pronalaženi na jugozapadu Europe. Inače, u pećini su zabilježene 44 slikarije, od kojih se ističe nekoliko crteža, koji predstavljaju bizona, divokozu, shematizirane prikaze ljudi i trokute, koji mogu simbolizirati ženski spol.

Pećinu i slikarije u njoj sada je potrebno do kraja analizirati, zaštititi i prezentirati. U okviru novog projekta, financiranog od Britanske akademije (British Academy) međunarodni tim na čelu sa Ruiz-Redondom provest će dalja istraživanja u Romualdovoj pećini i pećini Badanj, piše N1.