970

Ima li Vaso ljubavnicu ili njegova žena ljubavnika?

Sanja Modrić, kolumna za ''Novi list''

Potpredsjednik Sabora i Plenkovićev potpredsjednik u HDZ-u Milijan Brkić brzo je potrčao pred rudo pa su ga kotači malčice prignječili.

Kad je sredinom veljače podignuta optužnica protiv Franje Varge i Brkićevog kuma Blaža Curića za aferu s lažnim SMS-ovima, Vaso je slavodobitno izjavio kako, »na žalost mnogih dušebrižnika«, optužnicom ne samo da nije obuhvaćen, nego u njoj čak nije ni spomenut. Sada znamo da za potpredsjednika HDZ-a problem nije skinut s dnevnog reda, jučer mu je bubnula kaznena prijava.

No, još prije par dana, takozvani »dobro obaviješteni izvori« dojavili su medijima da je Policijski USKOK otkrio nešto čime će Vasi zagorčati život dok se tamo kopalo po aferi SMS, Varginim poslovima, ulozi Brkićevog prijatelja Curića koji je ujedno i prijatelj ministra Tolušića, te ostalim indiskrecijama iz tog satiričnog predmeta.

Našli su tragove da je svestrani Varga njuškao i oko Brkićevih obiteljskih stvari, odnosno da ga je Brkić angažirao da mu špijunira ženino računalo. A kako ni brat, kao ni kum, nije dugme, u PN USKOK-u su utvrdili da je isti tip usluge od Varge naručio i Vasin brat Jozo. Dakle, Brkić je dao špijunirati svoju ženu, a brat, poznati zakupac gomile gradskih poslovnih prostora u Zagrebu, nepronične tajne »jedne druge ženske osobe«.

Kad je vijest o postupku protiv braće Brkić izašla javno, sva su se usta u HDZ-u polijepila selotejpom na kome piše »pustimo institucije da rade svoj posao«. Plenković – koga bi Vaso automatski zamijenio na čelu HDZ-a da mu se, nedajbože, desi kakvo zlo – jučer je kroz zube cijedio odgovore od po jedne riječi o novom razvoju situacije u slučaju Brkić.

No teško je povjerovati da premijerovu frakciju u HDZ-u nije razdragala sada već otvorena mogućnost da Vaso ipak nadrapa. Pa makar to bilo i zbog lascivnih pojedinosti iz njegovog demokršćanskog i katolički smjernog života, kojih se odlučio poduhvatiti PN USKOK, namjesto svih ostalih. Tri godine zatvora je tri godine zatvora.

Štofa za tračanje o već raštimanom Milijanu Brkiću dale su vodećim HDZ-ovcima i ranije objavljene pojedinosti iz istrage protiv Varge. Taj je, naime, u diktafon organa gonjenja priznao da je, među svim ostalim projektnim zadacima koje je preuzimao od misterioznih naručitelja, »vršio i istragu Milijanove ljubavnice«.

I tako je, uz Uljanik, LNG i ostalo, među najveće nacionalne brige odjednom ubačeno »ključno« pitanje je li Brkićeva sada već bivša žena u nevrijeme imala ljubavnika i je li Brkić u to isto nevrijeme imao ljubavnicu. A Varga se u tom konjićevom skoku kvalificirao kao sasvim nebitan, kao i Tolušićev vozač, kum Curić. Stvar je majstorski zaokrenuta u stražnje dvorište jer njih dvojica kompromitiraju »pred-plenkovićevski« HDZ. A ovaj jedan, Milijan, o kome se sada jedino govori, kompromitirat će, jah, sam sebe. I sve je to izvrsno za Plenkovića. »Leži, a iđe«, što bi rekao naš narod. Smokva sama pada u usta.

I tu napokon dolazimo do odlučujućeg političkog momenta, a taj, naravno, nije ovaj s eventualnim preljubima u HDZ-ovim celebrity brakovima. Briga nas za to je li bilo trećih osoba, četvrtih i petih, jesu li oni muškarci ili žene, slobodni ili također vezani vjenčanim prstenom i jesu li se uhodili.

Ali ako se nismo predali omamljujućem zenu i odlučili gledati u mirisno zelenilo i pufaste oblake umjesto u masnu politiku, mora nas biti jako briga podvode li se državna tijela i institucije za račun političkih igara i dvorskih svrgnuća.

To jest, nije da mi je nešto žao Brkić Milijana Vase, nije moj tip, niti volim vidjeti dvodiplomca i velikog zakulisnog meštra HDZ-a, dosad umočenog u razne afere, kako nadmeno predsjeda »svetim Hrvatskim saborom« i s visoka opominje i poučava.

No, ipak bi mi bilo neusporedivo draže da iz PN USKOK-a i »dobro obaviještenih izvora« navezanih na službeni organ koji mora raditi tajno, nije unaprijed prokuljalo ništa o Vasinom braku, nego što mi je drago da prije reda dobijem »insajdersku« informaciju kako se dvostrukom potpredsjedniku loše piše.

Pitali su novinari jučer, povodom Brkića, i prostodušnu ministricu Nadu Murganić koristi li se policija za unutrstranačke obračune u HDZ-u. A članica Vlade im kaže: »otkud bih ja to znala«, iako gulaš smrdi kao izgorio. Pa mali čovjek mora pomisliti da mora biti još manji nego što jest. Jer kad bi on ovima nekako zasmetao, vidio bi crnoga vraga.