970

Biskup Košić opet rastura. Posve ozbiljno priča da je požar u Notre Damu ‘znak da smo u ratu’

Hrvatska katolička agencija Ika objavila je izvještaj s misnog slavlja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku koje je predvodio biskup Vlado Košić. U koncelebraciji je, javljaju, bilo šezdesetak svećenika, a na misu su sudjelovali i bogoslovi i sjemeništarci Biskupije. U homiliji biskup je čestitao okupljenim svećenicima i đakonima njihov dan ustanovljenja svetog reda i euharistije te je govorio o ljepoti svećeništva.

Biskup koji se u većini prilika istakne svojim izjavama, ovaj put je to uspio komentarima na požar u Notre Dame. Ta tragedija je, prema njegovoj interpretaciji, znak nestanka kršćanstva u Europi i moramo, citiramo, biti svjesni “u kakvom se ratu nalazimo”.

‘KOLIKO SMO MI SPREMNI ZA BORBU?’

U nastavku donosimo točan citat o požaru, kako se neki detalj ne bi zagubio u interpretaciji: “Ne čudi što su se mnogi radovali. Perverzno je to, posve neshvatljivo, ali – to je činjenica koju danas moramo imati na pameti. Katolici su najprogonjeniji na svijetu, marginalizirani, a oni su dali identitet i bez katoličanstva nema Europe. Nema ni naše Hrvatske! Koliko smo mi spremni za borbu s tim – možemo slobodno reći: zlim – silama, jesmo li svjesni u kakvom se ratu nalazimo?

Ja prije svega mislim na duhovni rat i borbu koja se vodi, a kojoj se mi možemo suprotstaviti samo ako se oboružamo mačem Duha. A mi, biskupi, svećenici i đakoni, osobe s duhovnim zvanjem, redovnici i redovnice – u toj borbi smo na prvoj crti. Imajući sve to na pameti, dragi svećenici i đakoni, želim vam svima danas reći veliko hvala! Samo zajednički i u međusobnom povjerenju možemo pobjeđivati u borbi u kojoj se nalazimo. Hvala vam na razumijevanju, na potpori i zajedništvu! Svi smo dužni, u zajedništvu i slozi činiti sve što možemo za Krista i na dobro Crkve“.