970

ZORAN KESIĆ i ekipa NJUZ.net-a: Spot za kraj

Zoran Kesić i ekipa Njuz. net-a, kolumna za nedeljnik ''NIN''

Nakon srceparajućeg spota sa bibliotekarkom Nadom Ajkulom, koji je izmamio suzu svakom emotivcu i svakome ko redovno vraća knjige u biblioteku, nakon uzbudljive akcije u avionu kojim upravljaju dva pilota, što je bila opomena za situaciju kada bi se Nikolić otrgao od Vučića, nakon spota pred beogradske izbore u kojem je prikazan bahati gradonačelnik koji, naravno, nije iz redova naprednjaka, stiže nam još jedno ostvarenje iz kuhinje Stranke Nebuloznih Spotova (SNS), spot u kojem Đilas i Jeremić direktno sa protesta odlaze na raport „tajkunu broj 1“.

Radi se o urnebesnoj komediji, jer svako ko je pogledao ovaj spot, teško se suzdržao da ne prasne u smeh. Ako zanemarimo to što se u spotu nisu pojavili i ostali mrzitelji Srbije - Obradović, Trifunović i Šolak, ostaje pitanje svih pitanja - zašto tajkun broj 1 drži crnu mačku u naručju? Možda jer ona simbolizuje nesreću, što opozicija želi Srbiji, a i poznato je da ko god vidi crnu mačku mora triput da pljune preko ramena, kao što je Đilas onomad pljuvao po onim marksistima.

A tu je i dilema - ko je uopšte srpski tajkun broj 1? Do juče su nas ubeđivali da je to Đilas, a evo, ispostavilo se da nije. Mišković je takoreći „dvehiljade i neki“, znači nije ni on. Nije ni Soros, jer lik iz spota priča srpski, a uostalom Vučić se već sastajao sa Sorosoim sinom, tako da definitivno nije on. Ostaje nam da živimo u strahu da tamo negde postoji neki tajkun veći čak od svih dosadašnjih. Ko zna šta bi tek u njegovoj garaži pronašao Vesić - metro, ulice bez rupa, završenu glavnu železničku i autobusku stanicu, jeftine novogodišnje ukrase, a možda čak i nezagađen vazduh u Beogradu.

Uglavnom, na ovakav propagandni spot sa lošim humorom, nasmejala bi se i jedna Leni Rifenštal, koja je kroz svoje spotove veličala naciste, zatim Sovjeti, koji su koristili agitprop za veličanje komunizma, Milošević, koji je reklamirao Zajam za preporod Srbije i zajmove za preporod Jezde i Dafine, pa i Ivan Gavrilović koji je veličao vožnju od 200 na sat.

Postavlja se pitanje - ako se već trude da crvenim tačkama označe ono malo demonstranata, ako već pominju nekakve softvere zapadnih ambasada, pozivaju se na zimske jakne toliko široke da zauzimaju površinu jednog Palme, šta će im uopšte ovakav spot? Deluje da su se malo spotakli.

Pošto je evidentno da ni spot nije dao željene rezultate, jer su i najzadrtiji glasači SNS-a bili u fazonu „brate, koji blam“, morali su da smisle neku novu ideju. Stara srpska poslovica kaže – „gde god nađeš zgodno mesto, ti se uhvati za linč, silovanje i nasilje“. I tako se neko dosetio da na protest ponese maketu vešala, jer bi simbol za silovanje bio malo previše upadljiv.

Ko god da je dobio tu ideju, ipak je samo plagijator onih koji su prvi iskoristili vešala da slikovito predstave šta se smera Vučiću. U pitanju je, naravno, Informer, koji je pre dve godine, u februaru 2017. objavio upravo takvu naslovnu stranu. Korišćenje improvizovanih vešala na protestima svakako nije nešto čime bi bilo ko trebalo da se podiči - da li demonstranti, da li ubačeni faktor, da li neko treći, ali nije ni krivično delo, kako to vlast predstavlja, bar za sada.

I dok Srbija, pored zemlje sportova, postaje i zemlja spotova, jasno je kao dan da je panike sve više. Možda će se uskoro pojaviti i spot na kojem će biti samo odjavna špica sa ispisanim imenima svih onih aktera koji nas već godinama prave budalama.