970

Zamislite užas žene kojoj su zbog vjerskih fanatika kiretažu radili na živo

Vojislav Mazzocco, komentar za portal Index

Svi anesteziolozi u smjeni dubrovačke bolnice uložili su priziv savjesti pa je ginekolog pobačaj napravio na živo. Pročitajte još jednom tu rečenicu jer ja ne mogu ponovno napisati. Pa je pročitajte još jednom. I pokušajte zamisliti užas koji je žena doživjela. 

Nenadmašna bešćutnost

Anesteziolozima kojima savjest ne dopušta da sudjeluju u abortusu ta ista savjest nije ni zatitrala na to što su odbivši raditi svoj posao podvrgli ženu zvjerskom mučenju. Svi ti liječnici ili liječnici svoju su savjest stavili ispred dobrobiti pacijentice i nju i svog kolegu ginekologa mrtvo-hladno transportirali u 18. stoljeće.

Prošle godine tisuće je žena opisalo mučna iskustva iz hrvatskih bolnica. Ponižavanje, mučenje, vrijeđanje koje su doživjele od medicinskog osoblja. No postupak dubrovačkih anesteziologa u svojoj bešćutnosti nadmašuje sve te priče. 

Prestali su biti liječnici i pretvorili su se u mučitelje

Priziv, odnosno prigovor savjesti pravo je medicinskog osoblja da odbiju sudjelovati u postupku zbog svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora ako se to ne kosi s pravilima struke. U ovom slučaju očito se radi o grubom kršenju pravila struke jer se pobačaj s razlogom radi pod anestezijom. Kao što se pod anestezijom trebaju raditi kiretaže, vađenje posteljice nakon porođaja i slični invazivni zahvati.

Kršeći pravila struke, pozivajući se na svoje moralne, etičke ili vjerske nazore, ti su liječnici jednostavno prestali biti liječnici i pretvorili se u mučitelje. Bol koju je ta žena pretrpjela za njih je nebitna, oni su je savjesno i svjesno odlučili kazniti jer im tako nalaže savjest. Da su tako nešto napravili ranjeniku u ratu, sudilo bi im se, s pravom, zbog ratnog zločina, no nema konvencije koja bi ih osudila za ovo što su u miru napravili ženi.

Bol je zapravo nagrada

Što bi se dogodilo da su ti liječnici otkrili neke druge etičke, vjerske ili moralne nazore i zbog njih odlučili pacijentu uskratiti transfuziju? Ima i takvih vjerskih direktiva. Ili da su odlučili potpuno uskratiti liječenje pacijentu jer im vjera u nekakvo izmišljeno više biće, boga ili demona, svejedno, to brani. Pogledamo li pobliže prevladavajuću religiju u Hrvatskoj, vidjet ćemo da govori o neminovnoj prolaznosti ljudskog bića. Štoviše, govori da će trpljenje i muka na ovome svijetu biti nagrađeni na drugom, poslije smrti.

Pojednostavljeno, dubrovački anesteziolozi mogu se pohvaliti da su jadnoj ženi zapravo napravili uslugu. Ne samo da su poslušali svoju savjest, nego su svojim nečinjenjem pomogli ženi koja samo treba pričekati da umre i da bude nagrađena za bol koju su joj nanijeli. Nadam se da će im njihovi kolege stomatolozi jednom vratiti to dobro djelo i bez anestezije im počupati sve zube iz vilice. Savjesno i u skladu s pravilima struke.