970

SVETISLAV BASARA - Šovinistička komedija

Svetislav Basara, kolumna za dnevni list ''Danas''

Znamo da se istorija najpre dogodi kao tragedija, pa se posle nekog vremena ponovi kao farsa, donedavno, međutim, nismo znali da će se ponoviti i kao šovinistička farsa i to baš autoru istoimenog pozorišnog komada, Laletu Pavloviću, trenutno – i kako izgleda, ne zadugo – direktoru Srpskog kulturnog centra u Parizu.

Idemo od početka. Kraja ionako neće biti. Sredinom nedelje se po zemlji Srbiji munjevito pronela crna vest da je gorepomenuti Lale „skinuo“ izložbu posvećenu NATO bombardovanju, a da je to učinio da se N. N. oficiri NATO pakta ne bi uzibretili prilikom posete pariskom SKC-u.

Treba li reći da su tabloidi, Kitaj Gorod i Slavski Pojas pali u najcrnji zamislivi amok. Gnevnim saopštenjima su se oglasili i „cenzurisani“ umetnici – V. Veličković i B. Vilimon – ukratko, nastala je sveopšta moralna panika, saborno čupanje kosa i manično-paranoična potraga za krivcem – šta krivcem – za sramnim izdajnikom naše bombardovanosti i stradalnosti.

Nešto mi tu od početka nije štimalo. Svako, naime, ko je makar čuo za Laleta Pavlovića dobro zna da je apsurdna i sama pomisao da bi LP-u – jednom od najbombardovanijih Srba – moglo pasti na pamet da takvu jednu izložbu „skine“, pre bi se od njega očekivalo da je svima u Parizu potura pod nos, da svi vide „šta su nam radili“. I pročaja.

Videvši da se iza brda nešto valja, odlučio sam da se odam istraživačkom novinarstvu i da stvar isteram na čistac, iako sam unapred znao da od tog posla neće biti ništa. U tom (ćoravom) poslu pomogao mi je jutarnji program TV Prva, koji je – kao i ja – odlučio da stvar istera na čistac, u čemu – kao ni ja – nije uspeo.

Vredelo je ipak – mada ne mnogo – pogledati suočavanje određene gđe Bojić, dame koja je izložbu postavila (i koja namerava da je postavlja po celom svetu) i Laleta P. koji je prisustvovao onako kako je i optužen i osuđen – in efigiem., preko skajpa. Lale je sve vreme tvrdio da izložba nije „skidana“, da je iz prostornih razloga bio „urolan“ samo njen središnji deo, gđa Bojić je insistirala da je izložba bila „skinuta“ i kao dokaz uporno podastirala fotografiju golih zidova pariskog SKC-a.

Jovana je, kao glas razuma TV Prve, u jednom trenutku napravila pitanje da možda dokazna fotografija nije slikana pre pet godina, a Laletu predložila da TV Prvoj pošalje snimke sigurnosnih kamera, sve uzaman. Gđa Bojić je ostala „pri stavu“ da je izložba skinuta, Lale da nije bila „skidana“, a ko drugačije kaže kleveće i laže. I tačka.

Ne sećam se više – a nije ni važno – kome se omaklo da napravi intrigantno pitanje nije li, možebiti, afera skidanje izložbe montirana s ciljem da se LP diskredituje i zameni nekim novim, bombardovanijim direktorom, koji se uželeo Grada Svetlosti o državnom trošku. Da li je bilo tako? Ne znam. Reći će nam Lale kad se vrati.