970

Prosvjed protiv Bandićevog doktorata: "Ovo je uvreda za sve nas"

Jučer se na Trgu Republike Hrvatske održao prosvjed zbog najave dodjele doktorata Milanu Bandiću. 

Prosvjed se organizirao pod nazivom "STOP Nasilju nad Sveučilištem! #sramimse".

Na prosvjedu su govorili Stjepan Perko, doktorand na zagrebačkom Sveučilištu, Ivica Puljak, Kristijan Orešković, profesorice i profesori sa Filozofskog fakulteta, FPN-a...

Počasni doktorat

Prije tjedan dana, na prijedlog Muzičke akademije na Senatu Sveučilišta u Zagrebu pokrenut je postupak dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Senat je velikom većinom glasova podržao osnivanje stručnog povjerenstva o dodjeli. Od 55 prisutnih samo 10 je bilo protiv, a dvoje je bilo suzdržano.

Kao razlog za nominaciju Akademija je navela činjenicu da je Bandić odradio važan posao kojim joj je omogućio da dobije svoju zgradu u centru Zagreba.

"Ovo Sveučilište je sramota"

Organizator prosvjeda i Facebook događaja kojim se prosvjed najavljuje je Stjepan Perko, doktorand na zagrebačkom Sveučilištu.

"Poziv svim doktorandima, studentima i profesorima sveučilišta u Zagrebu da se suprotstave braku Milana Bandića i sramotnog rektora Borasa", stoji u uvodu poziva na prosvjed, a nastavlja se u sličnom tonu-

"Nakon Dragana Čovića, Sveučilište novim "nečasnim" doktorom osuđuje tisuće onih koji će se osjećati sramotno zbog svog rada i pripadajuće titule. Ovo Sveučilište je sramota! Rektor Boras, kojemu nije problematično prekrajati uvjete natječaja za vlastitu poziciju je najsramotniji Rektor u povijesti našeg Sveučilišta. Između svih, osam počasnih doktora Sveučilišta u Zagrebu su dobitnici Nobelove nagrade."

Titulu dobio i Nikola Tesla

Redom je riječ o velikanima Lavoslavu Ružički (1940.), Vladimiru Prelogu (1952.), Nielsu Booru (1958.), Robertu Robinsonu (1960.), Werneru Heiselbergu (1969.), Doroty Crowfood Hodkin (1969.), Jeanu Daussetu (1986.), Linusu Paulingu (1988.) i Albertu Fertu (2008.). Ujedno, naglašava Perko, prestižnu titulu dobio je i "naš najveći um Nikola Tesla".

"Ja kao doktorand na Sveučilištu izražavam najdublju sramotu što sam na doktorskom studiju Sveučilišta koje ima za narav mogućnost da se višestruko optuženom Milanu Bandiću dodjeli ikakva počast, a kamoli doktorska. Pozivam sve doktorande, studente, profesore i javnost na okupljanje ispred zgrade Sveučilišta u Zagrebu! Pokažimo da nas ima", zaključio je Perko uz hešteg #sramimse.

Otvoreno pismo

Stotine profesora, studenata, alumnija Sveučilišta u Zagrebu i ostalih članova akademske zajednice potpisalo je u posljednjih nekoliko dana otvoreno pismo Senatu Sveučilišta u Zagrebu kojim svi zajedno apeliraju da se ne dodijeli počasni doktorat Milanu Bandiću. Potpisi će se skupljati i dalje, do sjednice Senata Sveučilišta na kojoj će se odlučivati o spornom počasnom doktoratu.

Također, profesori, docenti i asistenti Pravnog fakulteta u Zagrebu uputili su otvoreno pismo povodom odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu o pokretanju postupka dodjele počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku i višestrukom Uskokovom optuženiku Milanu Bandiću.