970

Policija počela istraživati Anu Bučević

Policija je zaprimila prijavu Ministarstva zdravstva protiv Ane Bučević, samozvane motivacijske govornice. Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da je primilo prijavu i počelo rad na njoj, a Ministarstvo zdravstva ju je nakon otvorenog pisma psihijatra Hermana Vukušića prijavilo za nadriliječništvo.

Hitra reakcija Ministarstva zdravstva

Podsjećamo, Index je u petak objavio otvoreno pismo u kojem je psihijatar pozvao ministra zdravstva Milana Kujundžića da prijavi Anu Bučević. Samo nekoliko sati kasnije Ministarstvo je potvrdilo da će podnijeti kaznenu prijavu policiji, što je ovoga tjedna i napravilo.

Bolesni su sami krivi

“Ana Bučević inače je po zvanju profesorica kineziologije koja, po svojim vlastitim riječima, već godinama  'podiže svijest o djelovanju Zakona privlačenja na život pojedinca, te podsjeća ljude o njihovoj sposobnosti kreiranja vlastitog života'”, napisao je psihijatar u pismu ministru zdravstva.

Vukušića je na djelovanje potaknuo članak Indexovog novinara Nenada Jarića Dauenhauera s kraja prošle godine u kojem je detaljno opisao metode Ane Bučević i zašto su opasne, pogotovo za oboljele od anksioznih i depresivnih poremećaja.

“Krivnja za izostanak promjene i poboljšanja pripisuje se samoj osobi uz optužbu da se nije dovoljno potrudila, umanjuje se ozbiljnost njezinih teškoća i vjerojatnost da se osoba obrati stručnjacima koji joj mogu pomoći. Koliko god se zavodljivo činilo da se depresija može liječiti samouvjeravanjem, pravilnim vibracijama, pozitivnim izrekama, odnosno izbjegavanjem odlaska psihijatru ili psihologu, nažalost to nije i učinkovito, a dugoročno je i štetno”, rekla je tada za Index Anita Lauri Korajlija, predstojnica Katedre za kliničku i zdravstvenu psihologiju Filozofskog fakulteta.

Kazna i do 15 godina

Tada je reakcija Ministarstva zdravstva izostala, no nakon otvorenog pisma ipak su odlučili djelovati i podnijeti kaznenu prijavu. Koliko kazneni zakon ozbiljno shvaća nadriliječništvo najbolje pokazuju propisane kazne. U najlakšem slučaju kazna može biti do godine dana, ali ako se dokaže da je netko nadriliječništvom ozbiljno naštetio bolesnoj osobi ili prouzrokovao smrt svojim savjetima ili tretmanima, kazna može biti i do 15 godina zatvora. Za sada takvih dokaza protiv Ane Bučević nema.

Bučević tvrdi da nije nadriliječnica

Nakon objave otvorenog pisma i najave kaznene prijave oglasila se i Ana Bučević.

“U svom radu nikada niti jednom jedinom sudioniku mojih edukacija nisam davala ikakve medicinske savjete, nego upravo suprotno. S obzirom na to da sam apsolutno svjesna snage vlastitih uvjerenja, preporučujem sudionicima edukacija da snagom svog uvjerenja potaknu djelovanje lijekova koje uzimaju ili metode liječenja koju koriste. Nikada, ali baš nikada tijekom mog javnog rada nisam naišla na niti jedan primjer kojem je štetilo osvještavanje o snazi misli, uvjerenja, vibracije, te sposobnosti našeg tijela kao nevjerojatno energetskog sustava da snagom vjere, uvjerenja, misli i emocija pomognemo sami sebi u iscjeljenju. Željela bih također napomenuti da postoje brojni znanstveni dokazi i priznata istraživanja o tome što smo sve kadri napraviti snagom uma i vlastite vibracije”, napisala je Ana Bučević, po struci kineziologinja.

Njen slučaj preuzela je Policijska uprava splitsko-dalmatinska koja je već krenula u provjeru navoda iz prijave Ministarstva zdravstva.