970

Kakvi su to psi koji su u tjedan dana ugrizli dvoje djece za lice?

Sinoć se u Podravini dogodio drugi napad pasmine dogo argentino (argentinski pas) u tjedan dana. 

Nakon što je Hrvatsku šokirao napad argentinskog psa na bebu u Repašu, mjestu nedaleko od Koprivnice, pas iste pasmine sinoć je napao dječaka u Ferdinandovcu, ni 15 kilometara zračne linije udaljenom od mjesta prvog napada. 

Policija je za epodravinu potvrdila da je u oba napada riječ o istoj pasmini. 

U tjedan dana psi iste pasmine ugrizli za lice

No to nije jedino što povezuje dva napada. U oba su slučaja psi ugrizli za lice.

Podsjetimo, pas pasmine dogo argentino je prošloga petka u mjestu Repaš za lice ugrizao jednomjesečnu bebu i nanio joj po život opasne ozljede. Odmah je prevezena u Klaićevu bolnicu u Zagrebu gdje je prošla dvije operacije, no stanje joj je i dalje neizvjesno. Policija je kazneno prijavila oca djeteta koji je i vlasnik psa. 

Prekjučer je u popodnevnim satima u Ferdinandovcu pas iste pasmine ugrizao za lice 15-godišnjaka. Pas je, što je još jedna sličnost dvaju slučaju, u vlasništvu oca djeteta. Dječak je u napadu lakše ozlijeđen. 

Kako se u oba slučaja radi o psima pasmine dogo argentino, nameće se pitanje o kakvoj se pasmini radi te je li sama po sebi opasna. 

O kakvoj se pasmini radi

Argentinska doga je pas koji je nastao u argentinskom laboratoriju miješanjem više različitih pasmina, a govori se i o čak deset različitih pasmina. Kreirao ju je mladi argentinski fizičar Antonio Nores Martines 1928. g.

Riječ je o snažnoj životinji koja može doseći težinu od 40 do 60 kilograma i koja se često koristi u lovu na veliku divljač.

Neke od karakteristika ove pasmine koje se često navode su to da su jako zaštitnički nastrojeni prema vlasnicima te da imaju vrlo nizak prag tolerancije prema drugim psima. Upozorava se da s njima treba postupati s velikom odgovornošću i disciplinom. 

Uzgajivač: Nije im mjesto s djecom

RTL je nakon prvog napada razgovarao s Arseniom Ilićem koji ovu pasminu uzgaja pet godina te jednom vlasnicom argentinskog psa. Ilić je rekao da se ljudi nerijetko boje argentinskog psa te da s odgojem ovakve pasmine treba početi što ranije. 

"Bez obzira na veličinu, i mačka može ogrebati dijete, znači može napraviti problem, pogotovo ovakav pas od 40 do 60 kila, mislim da takvim psima definitivno nije mjesto zajedno s djecom", kazao je Arsenio Ilić, uzgajivač dogo argentina pasmine. 

Svojeg psa redovito cijepi, a vodi ga na uzici i s brnjicom.

Vlasnica argentinskog psa: Nije opasan za djecu, ali je ključna socijalizacija i odgoj

S tim se ne slaže Ivona. Istu pasminu uzgaja godinama i odlazi na izložbe. Tvrdi kako takav pas nije opasan za djecu, ali da je ključna socijalizacija i dobar odgoj.  

"Uvezen je iz Finske i kao štene je došao dosta uplašen, znači tu smo opet jako puno vremena posvetili socijalizaciji", kazala je Ivona Krkač, vlasnica psa pasmine dogo argentino. 

Kazala je da je zbog napada ova pasmina prikazana u drugačijem svjetlu nego dosad, jako lošem svjetlu. 

"U ova zadnja dva dana dogo argentino je prikazan u drugačijem svjetlu. Jako lošem svjetlu. Znači, dogo argentino, ovo što je prikazano, 90 posto nije. Ovaj slučaj puno govori o vlasnicima i o odgoju psa. Također, govori puno o tome otkud je pas uzet, je li iz kontroliranog uzgoja ili je za 100-200 eura jer je on slatko malo štene, a ti ustvari ne znaš što je on proživio", dodaje Krkač. 

Iz kakvog su uzgoja psi koji su napali dvoje djece u tjedan dana?

Iako je policija potvrdila da se radi o istoj pasmini, još uvijek nije poznato radi li se o psima iz kontroliranog uzgoja.

Klub Dogo argentino oglasio se preko odvjetnice i poručio da u prvom slučaju iz Repaša zasad nema dokaza da se radi o pasmini dogo argentino te da prema njihovim informacijama radi o psu koji nije iz kontroliranog uzgoja s rodovnikom. Pitanje porijekla pasa tek mora biti odgovoreno.

Kako su dva mjesta u kojima su se u posljednjih tjedan dana dogodili napadi udaljena ni 15 kilometara zračnom linijom, nije isključena ni mogućnost da su oba psa iz istog uzgoja.