970

Hrvatska željeznica je najgora u EU

Hrvatska je najgora u EU po učinkovitosti željezničkih usluga. Pokazalo je to najnovije istraživanje Europske komisije u kojemu se ocjenjuju učestalost željezničkih linija, točnost, brzina i cijena, piše HRT.

"Najviša ocjena je 7. Prosjek EU-a iznosi 4,33, a Hrvatska je ocijenjena s 2,66. Zbog velikih ulaganja - kvaliteta cestovnog prometa znatno je bolja, ali ne i sigurnost. Prosječan broj poginulih na milijun stanovnika na prometnicama u EU je 49, a kod nas čak 80", objavio je HRT.i

"Još jedan problem Hrvatske je korištenje alternativnih goriva i obnovljivih izvora energije u prometu. Imate vrlo malo punionica za električne automobile", rekao je glasnogovornik Europske komisije za transport Enrico Brivio za HRT.

Kako prenosi HRT, Europska unija je zabrinuta što se u nekim projektima za koje je Hrvatska dobila znatan novac, poput radova na dionici pruge Dugo Selo-Križevci, kasni na provedbi.

"Mi imamo jedno zlatno pravilo: Ako ne iskoristiš novac, gubiš ga. Ova godina je uistinu ključna. Ako se ne dokaže da Hrvatska može iskoristiti taj novac bojim se da će doći do određenog smanjenja", komentirala je Maja Bakran Marcich, zamjenica glavnog direktora za mobilnost i promet u EK.

Prometni proračun Unije u sljedećih sedam godina mogao bi iznositi čak 100 milijardi eura. Mnogo će se ulagati u zaštitu okoliša i primjenu čišćih goriva u prometu. Promet je jedina grana u kojoj se povećava emisija štetnih plinova pa će Unija podupirati razvoj željeznica i riječnih plovnih puteva te rasteretiti cestovni promet koji je uzrok najvećeg onečišćenja, piše HRT.