970

Teofilu Pančiću nagrada Fondacije Tanja Petrović

Nagrada Fondacije Tanja Petrović za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima dodeljena je kolumnisti nedeljnika “Vreme” Teofilu Pančiću, regionalno prepoznatljivom autoru i kritičaru.

“Malo je autora u regionu koje prepoznajete već po prvoj rečenici koju napišu. S druge strane, kada pročitate ime Teofil Pančić, odmah znate da iza toga sledi tekst koji ćete pročitati u dahu, pa onda ponovo, pa još još koji put, pa ćete ga prepričavati sa prijateljima i često, sačuvati u svojoj ličnoj arhivi”, naveo je Upravni odbor Fondacije “Tanja Petrović”, osnovane u znak sećanja na prerano preminulu novinarku, urednicu i autorku u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i nekadašnju gradsku sekretarku za kulturu Beograda Tanju Petrović, koja je profesionalni život posvetila kulturi i njenom medijskom promovisanju.

Čak i kada Pančić “piše o politici, on piše o kulturi, u recenzijama knjiga govori nam o trenutku u kome živimo, u pozorišnim kritikama, podseća nas šta se nalazi iza kulisa, kada objašnjava neki fenomen, razobliči nas kakvi smo. Uporni hroničar svakog trenutka koje bi da zaboravimo, bespoštedan u kritici, a nesebičan u otkrivanju i preporukama šta da čitamo, slušamo, gledamo.

I takav je već decenijama, od 1991. kada ga pamtimo po prvim tekstovima u "Vremenu", čiji je član redakcije od 1995. godine. U međuvremenu zavoleli su ga čitaoci "Naše Borbe", "Feral Tribjuna", "Globusa", "Dana", "Sarajevskih svezaka", "Dnevnika", "Vojvodine", "Pobjede", "Monitora", njegovi tekstovi su prelazili granice regiona, pa i kontinenata. Nezaobilazan je i u digitalnom svetu, na portalima poput Autonomije ili Slobodne Evrope.

Deo tih tekstova našao se i u knjigama, napisao ih je 21”, naveo je UO Fondacije “Tanja Petrović”, koji je nagradu za doprinos širenju kulture u medijima zamislio kao podsticaj za kolege koji u retkim rubrikama kulture u ovdašnjim medijima pokušavaju da nađu svoj prostor i kao priznanje onima koji ne odustaju od tema koje nisu za naslovne stranice.

“Teofil je, koliko znamo bar jednom bio i na naslovnoj, kada su ga na autobuskoj stanici, pre nepunih devet godina, huligani pretukli metalnom šipkom. Nije se ni to dogodilo slučajno. Jer nije kultura za Teofila nešto zbog čega nam je lepše, već polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše. On govori na isti način kao što piše, direktno, jasno, utemeljeno, pametno. Kada za sto godina neko budeo hteo da zna šta se događalo, čitalo ili mislilo na ovim prostorima, jedan od najtačnijih opisa moći će da nađe u baš u Teofilovim rečima”, navedeno je u obraloženju.

Pančić je šesti dobitnik nagrade Fondacije “Tanja Petrović”, posle Ivana Medenice, Petra Pece Popovića, Bojane Andrić, Žikice Simića i Milana Vlajčića.

Nagrada će biti svečano uručena na dan rođenja Tanje Petrović 28. februara u 11 sati u Jugoslovenskoj kinoteci.

Od 2018. godine Fondacija “Tanja Petrović” dodeljuje i Plaketu za entuzijazam u kulturi kojom se skreće pažnja na rad mladih ljudi u toj oblasti. Prvi dobitnik tog priznanja je Omladinski klub Ančiki – OKAn iz Leskovca - grupa mladih leskovačkih entuzijasta koja je napravila “Malu besplatnu” biblioteku, sa čak 5.000 prikupljenih knjiga.

Fondaciju “Tanja Petrović” osnovali su Antonela Riha, Borut Vild, Vojka Pajkić Đorđević, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac, koji čine i UO.

Tanja Petrović preminula je u februaru 2013. u 46. godini.

Bila je urednica onlajn izdanja “Politike”, a prethodno i dugogodišnja urednica Radija B92 i izdavačke kuće Samizdat B92. Bila je i sekretar za kulturu Beograda posle petooktobarskih promena 2000. godine, a nakon četvorogodišnjeg mandata se vratila u B92, gde je do 2006. bila urednica Samizdata.

Rođena je u Novom Sadu, a diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Karijeru je započela na Studiju B. Bila je i urednica kulture na Trećem kanalu TV Beograd, gde je sarađivala u programu Festovizije, kao i saradnica BEMUS-a, BITEF-a, FEST-a, Tribine kompozitora, časopisa “Rock”...