970

Stopa rizika od siromastva u Srbiji viša nego u svim EU državama

Marija Babović iz Grupe za razvojnu inicijativu SeCons izjavila je u Danu uživo da u čitavoj Evropi raste siromaštvo zaposlenih i iznosi podatak da je u Srbiji prekarna stopa siromaštva zaposlenih - 10 odsto (dakle zaposlenih na kratkoročnim poslovima), što je više nego u bilo kojoj državi Evropske unije (EU).

Vlada Srbije je nedavno, na predstavljanju Trećeg nacionalnog izveštaja o socijalnom uključivanju i smanjenju siromaštva u Srbiji za period od 2014. do 2017, saopštila da su u Srbiji gotovo iskorenjeni ekstremni vidovi siromaštva i smanjena je stopa rizika od siromaštva, ali da su rezultati u toj oblasti, i pored vidnog napretka, daleko od željenih.

"Meni je drago da je premijerka mogla reći da je gotovo iskorenjeno jer je to zapravo metodologija kojom se meri ekstremno siromaštvo u Subsaharskoj Africi. Mi smo evropska država, prema klasifikaciji Svetske banke država srednje razvijenosti ili srednjeg dohotka i mi smo 2013. uveli praćenje siromaštva i nejednakosti prema Statistici o prihodima i uslovima života koja se primenjuje u EU i koja meri siromaštvo prema dohotku, a ne prema potrošnji", objašnjava Babović.

Dodaje da, prema toj metodologiji, Srbija u poređenju sa svim članicama EU ima najvišu stopu rizika od siromaštva i socijalne isključenosti i najviše nejednakosti kad se meri preko dohotka.