970

Novinari pred prijekim sudom

Branko Mijić, komentar za ''Novi list''

Ni Vlada niti bilo tko iz Vlade ne vrši pritisak na medije – bio bi to cinizam da ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek tom izjavom samo dan nakon okruglog stola »Novinarstvo pred sudom« nije sažela generalni stav Plenkovićeve Vlade koju naprosto boli ona stvar za novinare i medijske slobode.

To što je Ricardo Gutiérrez, glavni tajnik Europske federacije novinara, upozorio da je nedavni izvještaj o stanju medija pokazao da je stanje, prema kriteriju političkog uplitanja u rad javnih servisa, najgore upravo u Hrvatskoj, da je usporedno gore nego u Srbiji, Bugarskoj, Turskoj, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj..., to ovaj autokratski režim koji sve brže kroči u diktaturu, nimalo ne zanima.

Nije premijer Plenković za ozbiljno uzeo sve što se čulo u Novinarskom domu, pa nisu novinari Krstičević i avioni, ni Tolušić i kurtizane da bi zavrijedili njegovu pažnju, koga briga zato što se protiv njih i izdavača trenutno vode 1163 sudska predmeta. Nije se udostojila ministrica kulture niti otvoriti dnevne novine prije nego li je blebnula kako nitko iz Vlade ne vrši pritisak na medije, jer bi inače saznala da su tri grupe tužitelja najaktivnije, i to Hrvatska radio televizija, Sveučilište u Zagrebu i suci hrvatskih sudova kojima se presuđuju i najviše naknade za duševne boli i ostale kerefeke kojima muzu novac!

Naravno, to nema nikakve veze s ovom Vladom, samo HDZ kadrovira uzduž i poprijeko na sve tri razine. Poseban je slučaj prisavska dalekovidnica koja tuži svoje novinare i sve one koji se usude propitkivati taj javni servis koji plaćaju građani tražeći milijunske odštete, a prvi put u povijesti jedna je medijska kuća tužila HND i predsjednika cehovske novinarske organizacije! Po tome smo, gospođo Obuljen Koržinek i gospodine Plenkoviću, prvi u svijetu, i na tome vam hvala.

– I Europa je upoznata sa slučajevima zastrašivanja novinara u Hrvatskoj – rekao je Gutiérrez pojasnivši da su problem HRT-a prepoznali i europski stručnjaci te da Hrvatska loše stoji u zaštiti novinara.

Da, ovdje novinarstvo nije pred sudom već pred prijekim sudom. Stoga je potpuno u pravu kolega Vladimir Matijanić kada je novinarima poručio da ostave svaku nadu ako misle da će se apelima i okruglim stolovima situacija promijeniti, greške ispraviti i sve krenuti nabolje.

Kad to kaže novinar zbog čijih su istinitih tekstova novčane odštete morali platiti i »Feral« i »Slobodna«, kad to kaže čovjek kojem je točno na dan kada je USKOK zbog sumnje u primanje mita uhitio splitskog suca Roberta Pešutića stigla presuda Vrhovnog suda kojom je pravomoćno osuđen zbog uvrede tog istog suca Pešutića poznatog po oslobađajućoj presudi u slučaju lažnog magisterija Ante Đapića, onda mu treba vjerovati.

I početi skupljati novac kako bismo izbjegli dužničko ropstvo kad nam već sramota osuđivanosti ne gine, jer, dakako, »ova Vlada niti bilo tko iz nje ne vrši pritisak na medije«.

A što se tiče ministrice kulture, mogla bi se malo podsjetiti lorda Actona. Svaka vlast korumpira, a apsolutna vlast korumpira apsolutno.