970

Imamo najnekvalitetnije mleko u Evropi

Nekadašnji pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić ocenio je u Danu uživo da, u ovom trenutku, Srbija ima najnekvalitetnije mleko u Evropi i to ne samo zbog mikotoksina, već i zbog problema u mlečnom govedarstvu koje je, kako kaže, fundament razvoja poljoprivrede.

Afera sa aflatoksinom u kukuruzu i mleku iz Srbije potresla je zemlju, ali i region 2013. godine kada se otkrilo da su velike količine kukuruza zaražene ovim otrovom. Preko kukuruza, koji je sastavni deo stočne hrane, aflatoksin dolazi u mleko i na police srpskih prodavnica.

Pet godina kasnije granica aflatoksina i dalje nije po evropskim standardima. Zašto je to tako, N1 je hteo da čuje i od Ministarstva poljoprivrede, međutim oni nisu odgovorili na naš zahtev.

Ješić kaže da je "loša stvar što u periodu iza nas ništa nismo uradili u smislu bezbednosti i proizvodnje mleka koje je namenjeno najmlađima i gde utiče i direktno je vezan sa bolestima koje posle toga mogu da izazovu mikotoksini. Ništa nije urađeno da se taj problem razreši sistemski".

On napominje da i danas imamo granicu koja je pet puta veća od dozvoljene u Evropskoj uniji.

"Čak zemlje u okruženju koje imaju slične klimatske uslove kao mi, Mađarska i Rumunija, imaju nultu toleranciju za mikotoksine", kaže Ješić i ocenjuje da Srbija ima najgori kvalitet mleka u smislu bezbednosti.

Ješić naglašava da je veliki problem to što su oni koji proizvode mleko najsiromašniji, najčešće najneobrazovaniji i najstariji poljoprivredni proizvođači. Dodaje i da je odgovornost onih koji prodaju mleko velika.

"Imate znanje i struku s jedne strane, a s druge bahato ponašanje i neodgovornost. Nije ovo jedini problem, imamo svakakve probleme. Mi hoćemo da budemo agrarna poljoprivredna zemlja, hvalimo se da možemo napraviti dobru hranu, a pritom imamo najgoru hranu na pijaci, koja nije bezbedna. Ne kontrolišemo ono što proizvodimo", ističe Ješić.

Dodaje da nam "ozbiljne zemlje u koje izvozimo" vraćaju sa granica robu zato što nije ustanovljen monitoring od strane Ministarstva poljoprivrede i ostalih državnih institucija.

"Takva nam je situacija u voću, takva nam je situacija u mesu, takva nam je situacija u mleku i mi smo tu gde jesmo", zaključuje Ješić.